ZeroEnergy Design
Green Home
Passive House

Little Compton Retreat, Little Compton, RI

This private retreat and vacation residence located in a beautiful community on the Rhode Island coast features high performance and efficient use of space in a small package. The client sought a two bedroom, two bath home that was right sized for their family-nothing more, nothing less.  They also had a goal of minimizing the home’s energy use. 

ZED designed a sleek, simple, gable roofed structure, and proposed the Passive House standard, which is a building performance standard that yields an extremely low-energy home. A combination of exceptional insulation, air sealing, high performance windows, and solar gain reduces the the space conditioning requirements to a mere fraction of a typical home, and uses only a very small heating system. The clients, whose extended families owned large, drafty, energy inefficient homes, immediately latched onto the Passive House standard for both the energy savings and the increased comfort.  They looked forward to a space with no wintertime drafts and very constant temperature throughout the home.

The home is designed around the client’s planned use.  The bedrooms are located at either end of the home and receive either morning or afternoon light.  The open floor plan of the living and dining space features a dining nook that bumps out of the southern side of the space.  Since family and friends often visit, the nook is large enough to sit the family and any of their guests. The client also expressed their love of baths.  ZED addressed this by including a dedicated sun-filled tub room in the southeast corner of the home adjacent to the master bath.

Despite the modest footprint, the home addresses all the client's needs using efficient space planning, plus features storage space and a loft area above.  The loft provides the children with a private place to spend time away from the adults.

The generous amount of south-facing windows maximize solar heat gain in the winter, using the polished concrete floor to absorb the heat and re-radiate it into the space. The north-facing folding glass door opens up to the agrarian view out over abutting farm lands, seamlessly connecting the interior living space with exterior patio. 

High R-values in the home, including R-40 walls, R-40 slab, and R-70 roof, and exceptional air sealing mean that only about one-tenth of the energy is needed for heating when compared to the requirements of a conventionally constructed home. In addition to the very small heating system, the house also incorporates a heat recovery ventilator to maintain excellent indoor air quality with minimal energy expense.

Construction for the home provided by Aedi Construction of Waltham, MA. This project is targeting Passive House certification.

Learn more about this residence at PassiveHouseNewEngland.com

        Basics
  • Square Footage: 1200
  • Bedrooms: 2+
  • Bathrooms: 2+
        Home
  • Open Floor Plan, Loft Area
        Energy
  • Super Insulation, Passive Solar Heating, Heat Recovery Ventilator
        Health
  • Whole House Ventilation, Low or No VOC Materials,Sealants, and Paints, Hard Floor Surfaces, Mudroom
        More